CRIF: Za letošní rok v Česku zbankrotovalo již 9,5 tisíce lidí, o 800 více než loni

10. 9. 2024 – Tiskové zprávy
Zpět ke všem článkům

Praha, 10. září 2024 – Od začátku roku bylo v České republice vyhlášeno celkem 9 511 osobních bankrotů, o 9 % více než ve stejném období loňského roku. Insolvenčních návrhů bylo podáno 9 847, o 8 % více než loni. Míra osobního bankrotu u nás dosahuje 15 bankrotů na 10 tisíc obyvatel. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

 „Osobních bankrotů letos přibylo, a to i přes nižší počty během letních prázdnin. V srpnu se pak také výrazněji snížil počet insolvenčních návrhů. K nárůstu může opět dojít v průběhu října s účinností novely insolvenčního zákona, která zkracuje dobu oddlužení z 5 let na 3 roky, což může být pro mnoho dlužníků přijatelnější,“ komentuje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Zatím nejméně osobních bankrotů bylo za letošek vyhlášeno v srpnu, a to 1 073. Podáno bylo také nejméně insolvenčních návrhů, a to 1 027. Počet osobních bankrotů se až do loňského roku poměrně rychle snižoval, jejich růst v letošním roce naznačuje bod obratu v dosavadní klesající tendenci. Vklady domácností sice stále rostou rychleji než jejich úvěry, avšak podíl nevýkonných úvěrů na jejich objemu se letos mírně zvyšuje. I tak je počet osobních bankrotů ještě pod úrovní z roku 2021.

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 13 632 osobních bankrotů, nejvíce v Moravskoslezském (2 170), v Ústeckém (1 860) a ve Středočeském kraji (1 445), nejméně pak na Vysočině (448), ve Zlínském (533) a v Karlovarském kraji (511). Počet osobních bankrotů se meziročně zvedl ve všech krajích, s výjimkou Prahy a Královéhradeckého kraje. Nejrychleji v Plzeňském a Libereckém kraji (o 16 %, resp. o 15 %), nejnižší dynamiku zaznamenaly ve Středočeském a Karlovarském kraji (3 %, resp. 4 %)

Nejčastější jsou osobní bankroty v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Nejvyšší míru bankrotu za posledních 12 měsíců vykazuje Ústecký kraj s 27 bankroty na 10 tisíc obyvatel. Následuje Moravskoslezský kraj s 21 bankroty na 10 tisíc obyvatel. Oba jsou kraji s dlouhodobě nejvyšší mírou bankrotu. Nejméně osobních bankrotů na 10 tisíc obyvatel bylo vyhlášeno v Praze, a to pouze 9, o jeden více to bylo na Vysočině. Průměr za celou Českou republiku za posledních 12 měsíců byl 15 osobních bankrotů na 10 tisíc obyvatel.

Graf: Vývoj počtu osobních bankrotů a insolvenčních návrhů (zdroj: CRIF)