CRIF: Od začátku roku v Česku zbankrotovalo 470 firem, o 6 % více než loni

6. 9. 2024 – Tiskové zprávy
Zpět ke všem článkům

Praha, 6. září 2024 – Za prvních osm měsíců tohoto roku v Česku zbankrotovalo 470 obchodních společností, o 25 (6 %) více než loni. Zároveň bylo podáno 707 insolvenčních návrhů. Z dlouhodobého hlediska firemních bankrotů mírně přibývá. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

 „Počty firemních bankrotů v červenci a srpnu zvýšily letošní měsíční průměr lehce nad minulý a předminulý rok. U firemních bankrotů tak pozorujeme oproti loňsku mírný nárůst. Ten může být ovlivněn vyššími počty bankrotů německých firem, které jsou s těmi českými úzce obchodně propojeny. Zároveň roste objem jejich úvěrů rychleji než objem vkladů. To naznačuje větší ochotu firem více investovat spíše než jejich finanční potíže, protože podíl nesplácených úvěrů na jejich celkovém objemu stále klesá,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau s tím, že počet bankrotů do budoucna může dále mírně růst vzhledem k vyššímu počtu insolvenčních návrhů v předchozích měsících.

V srpnu v Česku zbankrotovalo 64 obchodních společností stejně jako v červenci. Oba měsíce tak byly z hlediska firemních bankrotů nejsilnějšími v letošním roce. Zároveň bylo v srpnu podáno 86 návrhů na firemní bankrot. Největším subjektem v konkurzu byla v uplynulém měsíci společnost KOVOSVIT MAS Machine Tools ze Sezimova Ústí vyrábějící kovoobráběcí stroje, kterou vlastní ruští podnikatelé. Od roku 2019 byla ve ztrátě a od roku 2021 pak měla záporný vlastní kapitál. Dalším velkým subjektem s vyhlášeným bankrotem je společnost LM operations, která podniká v oblasti heren, kasin a sázkových kanceláří. Jde o druhé insolvenční řízení, které proběhlo v letošním roce, přičemž první insolvenční návrh byl odmítnut. Mezi největšími společnostmi s návrhem na bankrot jsou například ESPACE Retail s.r.o. nebo MSC MetPro a.s.

Počty firemních bankrotů mírně rostou

Za posledních 12 měsíců byl vyhlášen bankrot u celkem 676 obchodních společností, o 14 více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 1 051 návrhů na firemní bankrot, o 27 více než v předchozích 12 měsících. Za uplynulých 12 měsíců zbankrotovalo průměrně 16 z 10 tisíc aktivních firem.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo za posledních 12 měsíců vyhlášeno v Praze (300), v Jihomoravském (94) a v Moravskoslezském kraji (60). Na 10 tisíc aktivních firem připadlo v posledních 12 měsících nejvíce bankrotů v Karlovarském kraji (22) a v Olomouckém kraji (19), nejméně pak v Pardubickém kraji (7) a na Vysočině (9). Zdaleka nejvyšší míru bankrotů obchodních společností vykázal Moravskoslezský kraj a s odstupem Karlovarský kraj. Nejnižší míru pak Středočeský a Plzeňský kraj.

V rámci odvětví bylo v posledních 12 měsících nejvíce bankrotů vyhlášeno v obchodu (150), ve zpracovatelském průmyslu (105) a v oddělení nakládání s nemovitostmi (80). Nejvíce bankrotů na 10 tisíc registrovaných firem v posledních 12 měsících připadlo v odvětví dopravy a skladování (20) a v kategorii ostatních činností (20). Nejméně pak v odvětví vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb (3) a v odvětví informační a komunikační činnosti (5). Bankrotem jsou nejvíce ohroženy společnosti podnikající v odvětví doprava a skladování a ve zpracovatelském průmyslu. Naopak, nejméně jsou riziku bankrotu vystaveny společnosti v odvětví vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb a rovněž v odvětví informační a komunikační činnosti.

Graf: Bankroty obchodních společností 20222024 (zdroj: CRIF)