CRIF: V červenci bylo vyhlášeno nejméně osobních bankrotů za měsíc v letošním roce. Meziročně však jejich počet stoupl o 10 %

9. 8. 2024 – Tiskové zprávy
Zpět ke všem článkům

Praha, 9. srpna 2024 – V červenci bylo v České republice vyhlášeno 1 110 osobních bankrotů, což je zatím nejméně v tomto roce. Zároveň bylo podáno 1 213 insolvenčních návrhů. I tento počet byl letos, s výjimkou ledna, nejnižší. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Jiná je situace z dlouhodobého hlediska. V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno meziročně více osobních bankrotů i návrhů na ně. Po několika letech poklesu se tak růst počtu osobních bankrotů obnovil. I tak jsou údaje za letošní rok stále nižší než ty před rokem 2023. Zvyšují se reálné mzdy, což se projevuje i na růstu maloobchodního obratu. Souběžně s tím roste i objem spotřebitelských úvěrů a rovněž podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů na spotřebu. Platební morálka u úvěrů na spotřebu se zhoršuje. Rostou sice i vklady domácností, zcela určitě to však neplatí pro všechny příjmové skupiny. V dalším období lze tak očekávat pokračující, i když mírný, růst počtu osobních bankrotů,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF Czech Credit Bureau.

Nejvíce insolvencí evidují Ústecký a Moravskoslezský kraj, a to i v přepočtu na obyvatele

Nejvíce bankrotů bylo v červenci vyhlášeno v Moravskoslezském (167), Ústeckém (153) a Středočeském kraji (123), nejméně pak ve Zlínském kraji (35), na Vysočině a v Karlovarském kraji (shodně 40).

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno celkem 13 680 osobních bankrotů, tedy o 1 189 (o 10 %) více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 14 452 návrhů na osobní bankrot, meziročně o 1 332 (o 10 %) více. Počet osobních bankrotů se zvýšil napříč téměř všemi kraji České republiky. Výjimkou je Karlovarský kraj, kde se jejich počet snížil o 1 %. Nejrychleji se počet bankrotů zvýšil v Jihočeském kraji, a to o 18 % a v Jihomoravském o 16 %.

Nejvyšší míru bankrotu dlouhodobě vykazuje Ústecký kraj, kde připadlo v posledních 12 měsících 27 bankrotů na 10 tisíc obyvatel. Následoval Moravskoslezský kraj s 21 bankroty na 10 tisíc obyvatel. Nejméně osobních bankrotů na 10 tisíc obyvatel bylo vyhlášeno v Praze, a to pouze 9, po 11 bankrotech na 10 tisíc obyvatel to bylo ve Zlínském kraji a na Vysočině. Průměr za celou Českou republiku za posledních 12 měsíců byl 15 osobních bankrotů na 10 tisíc obyvatel, v předchozím období to bylo necelých 14 bankrotů.

Graf: Vývoj počtu návrhů na bankrot a osobních bankrotů 01/2022–07/2024 (zdroj CRIF)

Graf: Vývoj počtu návrhů na bankrot a osobních bankrotů srpen–červenec